субота, 27. јун 2020.


Индијанци у Калифорнији руше статуе католичког свеца

Индијанци су дуго тврдили да је Јуниперо Сера - калифорнијски мисионар из 18. века - бели шовиниста и колонизатор...

Док се нација обрачунава са симболима историје белe надмоћи у Америци, неки индијански демонстранти из Калифорније обновили су позиве да држава преиспита заоставштину шпанског колонизаторског свеца - Јуниперa Сера.

Демонстранти су протеклог викенда срушили две статуе римокатоличког мисионара из 18. века - једну у Сан Франциску и другу у Лос Анђелесу. Трећи град, Вентура, пристао је да премести статуу Сере са места испред Градске куће на нејавну локацију.

Студенти из Сан Дијега покренули  су кампању за преименовање у средњу школe која је до сада нсла имае Јуниперa Сера и променe маскоту јавне школе, зато што је конквистадор.

Католичке епархије заузеле су више заштитнички став према споменицима Сере - уклонивши његове статуе  у намери да их заштите од вандализма.

Католичка црква је дуго бранила Серу као љубазног мисионара који је притискао шпанске власти да буду доброхотни освајачи. Али индијанске групе годинама су доводиле у питање наслеђе Сере, истичући да је он архитекта система који је брутално напао домородачке народе и њихове културе.

https://www.atinitonews.com/2020/06/native-americans-in-california-are-toppling-statues-of-this-catholic-saint/


A statue of Catholic St. Junipero Serra in Palma de Mallorca, Spain, on Monday after it was daubed with graffiti reading "rac

Нема коментара:

Постави коментар